GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Match the following phrase with their meaning and select the answer from the codes given below:
Phrases Meaning
(a) give in 1. return or relinquish
(b) give up 2. move back
(c) get on 3. yield
(d) get back 4. cope with
Answer: D.   3 1 4 2
52.  Select the correct option from given stating the kind of sentence:

Please leave your footwear outside the hall.
Answer: D.   Imperative
53.  Select the correct tense form of verb from the below given options:

The Queen bee with her workers ____________ over the hive.
Answer: B.   presides
54.  Identify which part the given sentence has an error.

Have anyone seen my purse?
A B C D
Answer: A.   have
55.  Find out suitable verb for the sentence from the options given below:

The street dog ____________ (bite) a small boy ten minutes ago.
Answer: A.   bit
56.  Select the compound sentence.
Answer: A.   Man proposes, but God disposes.
57.  Match Column A with Column B and select the correct code given below:
Column A Column B
(a) Please avoid use of plastic bags. 1. Assertive sentence
(b) Why are you in a hurry? 2. Exclamatory sentence
(c) What a simple question it is! 3. Imperative sentence
(d) Education refines one's mind. 4. Interrogative sentence
Answer: A.   3 4 2 1
58.  Choosing correct option from the given to complete the sentence

If we had saved rain water more in ponds and lakes ____________.
Answer: D.   We could have survived the drought.
59.  Select the correct plural form of 'Ox'
Answer: B.   Oxen
60.  Identify the sentence pattern :

Surprisingly, Meena presented Arun a gold watch.
Answer: C.   ASVIODO
61.  Find out the correct question Tag :

They came by car ____________?
Answer: A.   didn't they?
62.  Choose the correct synonyms of the underlined word in this sentence
Every one has an indispensable role to play.
Answer: B.   essential
63.  Match the underlined words in column 'A' with their parts of speech in column 'B' and select the correct answer from the codes given:
Column A Column B
(a) Ram studies well 1. verb
(b) She is a nurse 2. object
(c) We ate fruits 3. complement
(d) I wrote a novel 4. subject
Answer: A.   4 3 2 1
64.  As he was ambitious, I slew him. Here slew means ____________
Answer: A.   killed
65.  Complete the following poetic line choosing from the options given

If you can't be the sun, ____________
Answer: B.   be a star
66.  Fill in the blank with the correct answer from the following options.

“My experiments,with Truth” is an autobiography of ____________
Answer: C.   Mahatma Gandhiji
67.  Select the correct answer to complete the sentence from options given below :

That Rani Lakshmibai travelled 24 hours at a stretch with her child on her back. speaks of ____________
Answer: A.   her dynamism and bravery
68.  Read the lines and choose the answer to fill the blank from the options given below :

"O! ye wheels
Stop be silent to-day".

The children want the wheels to stop because ____________
Answer: C.   they are very weary and tired.
69.  Lalitha has ____________ medical leave and is expected to join duty next Monday.
Answer: C.   taken
70.  Identify the poetic line that differs in figure of speech from the other poetic lines:
Answer: D.   You were the dawn and sunlight filled the spaces
71.  Which of the following poem is written by Walt Whitman?
Answer: C.   O Captain! My Captain!
72.  Match the following poetic lines in Column A with the poets in Column B and select the correct code
Column A Column B
(a) No maps, no boundaries to block 1. Robert Frost
(b) The well was dry beside the door 2. Thomas Hardy
(c) Trust no future, how'er pleasant 3. Famida Y. Basheer
(d) Right many a nipperkin! 4. H.W. Longfellow
Answer: C.   3 1 4 2
73.  Bring out the novel which is not written by an Indian author:
Answer: D.   Carry on, Jeeves
74.  Kalpana Chawla was born in which country?
Answer: C.   India
75.  Choose the birth place of Kalpana Chawla
Answer: B.   Haryana (Karnal)
;