GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 26 to 50

26.  Which British commander captured the place Nerkkattum Seval?
Answer: B.   Colonel Campel
27.  The First Indian Governor General of Independent India was
Answer: C.   Rajagopalachari
28.  Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest against ____________ incident.
Answer: A.   The Jallian Walla Bagh Massacre
29.  Choose the incorrect pair:
Answer: D.   Dale Steyn - Hockey
30.  Match the following:
(a) David Wilkie 1. Dance
(b) Padma Subramaniyam 2. Music
(c) Abdul Walid Khan 3. Sculpture
(d) Auguste Rodin 4. Painting
Answer: C.   4 1 2 3
31.  Match the following:
(a) Afghanistan 1. National Congress
(b) Argentina 2. National Assembly
(c) Zimbabwe 3. Parliament
(d) Singapore 4. House of Assembly
Answer: D.   2 1 4 3
32.  Highest Polling percentage of 16th Lok Sabha election in Tamil Nadu constituency is
Answer: C.   Dharmapuri
33.  Doordarshan provides free-to-air DTH service as
I. Ku - band
II. DD direct +
III. S band
IV. K band
Answer: B.   I and II only
34.  Which country does Crimea belongs to?
Answer: C.   Russia
35.  National Sports for Indonesia is
Answer: D.   Badminton
36.  Choose the right answer:
Which of the four metropolitan cities connecting the six lanes super highways?
Answer: D.   Chennai, Mumbai, Delhi and Kolkata
37.  Which lake is located in the eastern part of Great lakes?
Answer: C.   Lake Ontario
38.  Match the following:
(a) Force 1. Watt
(b) Momentum 2. Joule
(c) Power 3. Kg.m.s-1
(d) Energy 4. Newton
Answer: D.   4 3 1 2
39.  Choose the correct one:
If kerosene, water and mercury is taken in a same glass tumbler, arrange the position of them from the top to the bottom of the glass tumbler.
Answer: B.   Kerosene, Water, Mercury
40.  The percentage of Gold in 22 Carat is
Answer: A.   91.67%
41.  Find out the calcium compound found on bones and teeth
Answer: B.   Calcium phosphate
42.  Among the following which one is not an Insecticide?
Answer: D.   Zinc sulphide
43.  Identify the incorrect pair:
I. Albumin - Water balance
II. Globulin - Immunity
III. Fibrinogen - Blood clotting
IV. Plasma - Solid component
Answer: D.   IV
44.  Which among the following food chain is an example for Grassland ecosystem?
Answer: B.   Grass → Grasshopper → Frog → Snake → Eagle
45.  Which gas is release the refrigerator?
Answer: D.   CFC
46.  The Governor is appointed by
Answer: D.   President
47.  How long can a money bill be delayed by the Rajya Sabha?
Answer: D.   14 days
48.  Which article permits Separate Constitution for the State of Jammu-Kashmir?
Answer: A.   Article 370
49.  Arrange the Prime Minister's of India in chronological order of their term in office

I. Thiru. Jawaharlal Nehru
II. Tmt. Indira Gandhi
III. Thiru. Morarji Desai
IV. Thiru. Lal Bahadur Shastri
Answer: A.   I, IV, II, III
50.  The word citizen is derived from
Answer: B.   Latin
;