GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General Studies Questions 51 to 75

51.  The Multi-Functionary at the district level is
Answer: D.   District Collector
52.  Consider the following statements:
Assertion (A): Governor can promulgate ordinance when the state legislative is not in session under Article 213.
Reason (R): These ordinance must be approved by the legislative within six months.
Select your answer according to the coding scheme given below:
Answer: D.   Both (A) and (R) are true
53.  Usually the population of a Corporation is
Answer: D.   10 lakhs
54.  Match List I with List II correctly and select your answers using the codes given below:
List I List II
(a) Rice production 1. Punjab and Haryana
(b) Wheat production 2. Coorg and Nilgiris
(c) Jute production 3. Uttar Pradesh and West Bengal
(d) Coffee plants 4. West Bengal and Assam
Answer: D.   3 1 4 2
55.  Registration of Partnership is
Answer: B.   Optional
56.  The Hindustan Shipyard is located at
Answer: D.   Visakapatnam
57.  Match:
List I List II
(a) Primary activities 1. 'Pink' collar workers
(b) Secondary activities 2. 'Red' collar workers
(c) Tertiary activities 3. White collar workers
(d) Quarternary 4. Blue collar workers
Answer: C.   2 4 1 3
58.  The last king of the Mauryan Dynasty was
Answer: B.   Brihadratha
59.  Match the following:
List I List II
(a) Mohenjadaro 1. Gujarat
(b) Kalibangan 2. Punjab
(c) Lothal 3. Rajasthan
(d) Harappa 4. Sind
Answer: B.   4 3 1 2
60.  Which king introduced "Chain of Justice" in the field of justice?
Answer: A.   Jahangir
61.  According to Quran "Mamaluk" means

I. The poor
II. The slave
III. The rich
IV. The king
Answer: B.   II
62.  The Vijayanagar Empire founded in the year
Answer: B.   1336 A.D.
63.  Match the following List I with List II and choose the correct answer from the codes given below:
List I List II
(a) Magna Carta of India 1. 1883
(b) Vernacular Press Act 2. 1885
(c) Ilbert Bill 3. 1878
(d) Indian National Congress 4. 1858
Answer: B.   4 3 1 2
64.  Select False statement :

I. English language played an important role in Indian National Movement
II. The Social Reformers had played no part in arising the National Movement
III. The Policy of 'Drain of Wealth' by British leads to National Movement
IV. Lyton's Delhi Darbar and Vernacular Press Act leads to national movement
Answer: C.   II alone False
65.  On which date India celebrates National Technology Day?
Answer: C.   11th May
66.  Which RIA centers of BRIT conduct around 6000 radioimmunoassays annually?

I - Bengaluru
II - Calcutta
III - Mumbai
IV - Dibrugarh
Answer: C.   I only
67.  Indira Gandhi prize for 2013 was awarded to
Answer: D.   Angela Merkel
68.  Which is the first state introduced E-GPF facility?
Answer: B.   Arunachal Pradesh
69.  "Unbreakable" - is an autobiography by whom?
Answer: C.   M.C. Mary Kom
70.  Which country unveiled the World Longest Aircrafs Airlander (HAV 302)?
Answer: C.   Britain
71.  Who is chosen for Avvaiyar award of Tamil Nadu Government for the year 2014?
Answer: A.   Dr. K. Mathangi Rama Krishnan
72.  Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(a) World AIDS Day 1. Dec, 14
(b) World Day of Handicapped 2. Dec, 10
(c) Armed Forces Flag Day 3. Dec, 1
(d) National Energy Conservation Day 4. Dec, 03
Answer: B.   3 4 2 1
73.  Match the international organisation and year of foundation and choose the correct answer from the codes given below:
List I List II
(a) UNO 1. 1948
(b) UNESCO 2. 1995
(c) WHO 3. 1945
(d) WTO 4. 1946
Answer: B.   3 4 1 2
74.  What is Methylation?

I. A natural process that chemically modifies DNA
II. A physically modified process that converts higher energy to lower energy
III. Used as a biological clock
IV. Used in anaesthesia
Answer: B.   I and III only
75.  New Pope Jorge Mario Bergoglio belongs to which country?
Answer: A.   Argentina
;