GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 1 to 25

1.  Choose the correct synonym for the underlined word
The Poor Farmer loved his aged mother with tender Reverence.
Answer: A.   Deep Respect
2.  Choose the correct "Antonym" for the underlined word from the options given
He sat in his chair Gazing at one thing.
Answer: C.   Glance
3.  Match the correct antonyms:
(a) Kind 1. Distaste
(b) Usually 2. Cruel
(c) Possessed 3. Unusually
(d) Taste 4. Lacked
Answer: D.   2 3 4 1
4.  Choose the appropriate preposition :
My Neighbour was afflicted _________ a serious illness and was
hospitalised __________ more than two months.
Answer: D.   with, for
5.  Fill in the blanks with suitable Article :
Vishal drew ________ wonderful picture on the board yesterday.
Answer: B.   a
6.  Fill in the blanks by choosing the appropriate preposition from the given options:
The construction of this building has been going on ________ January.
Answer: B.   since
7.  Fill in the blanks with suitable preposition :
The cricket ball was hidden _______ the leaves.
Answer: A.   among
8.  Select the correct tense :
In two years time, I _______ my degree.
Answer: B.   shall have earned
9.  Choose the correct passive form of the given sentence from the given options:
Someone has stolen the car.
Answer: A.   The car has been stolen
10.  Choose the best Passive Voice for the given sentence:
Why did your brother write such a letter?
Answer: A.   Why was such a letter written by your brother?
11.  Fill in the blanks with Infinitive word from the option given :
We intended _______ early.
Answer: C.   to leave
12.  Homophones :
There lived a man who loved to read about ______
Answer: D.   knights
13.  Fill in the blanks with suitable preposition.
Thumbi lay ______ the gunny bags and looked contentedly at me
and my brother.
Answer: B.   down on
14.  Choose the correct preposition :
We underwent our basic SAIL training courses ______ Mumbai ________ the Indian Naval Watermanship Training Centre (INWTC)
Answer: C.   in, at
15.  Select the correct sentence:
Answer: A.   She has written a novel
16.  Choose the correct Plural form of word Luggage
Answer: B.   Luggage
17.  Match the following:
A B
(a) Crisis 1. Fish
(b) Fungus 2. Media
(c) Medium 3. Crises
(d) Fish 4. Fungi
Answer: B.   3 4 2 1
18.  Identify the sentence:
On seeing the teacher, the children stood up
Answer: C.   simple
19.  Which of the following is not a comparative degree?:
Answer: C.   layer
20.  Pick out the words in alliteration in the below line :
"With forward face and unreluctant soul";
Answer: B.   forward, face
21.  With the green world they live in; and clear rills,
That for themselves a cooling covert make.
Pick out the alliterated words.
Answer: D.   cooling - covert
22.  River, river, little river!
Bright you sparkle on your way;
O'er the yellow pebbles dancing,
Through the flowers and foliage glancing,
Like a child at play.
Identify the figure of speech :
Answer: B.   Simile
23.  Which one of the given options is a Metaphor?
Answer: C.   His words are Pearls of wisdom
24.  And though his efforts never slack
And though he twist, and twirl, and tack
Pick out the rhyming words in the above lines
Answer: A.   slack, tack
25.  Are fed by peaceful harvest, by war's long winter starv'd
Identify the figure of speech employed in the above line
Answer: B.   Transferred epithet
;