GK Tamil
Home TNPSC Thirukkural Quiz History Geography Science Indian Polity Sports Contact

General English Questions 51 to 75

51.  Read the given passage carefully and answer the questions given below :
Man has through the ages sought in vain for an imaginary elixir of life,
the divine Amrita, a draught of which was thought to confer
immortality. But the true elixir of life lies near our hands; for it is the commonest of all liquids, plain water! I remember one day standing on the line which separates the Libyan Desert from the valley of the Nile in Egypt. On one side was visible a sea of billowing sand without a speck of green or a single living thing anywhere on it. On the other side lay one of
the greatest, most fertile and densely populated areas to be found anywhere on the earth, teeming with life and vegetation. What made this wonderful difference? Why, it is the water of the river Nile flowing down from its sources a couple of thousands of miles away. Geologists tell us that the entire soil of the Nile valley is the creation of the river itself. Egypt, infact, was made by its river. Its ancient civilization was created and is sustained by the life-giving waters.

The meaning of the word elixir is
Answer: B.   A substance believed to cure all ills
52.  The river Nile is in
Answer: C.   Egypt
53.  The river Nile flows down to the Mediterranean ______
miles away.
Answer: A.   a couple of thousands of
54.  The passage is about
Answer: D.   the real elixir of life-water
55.  Choose the correct meaning of the given phrase
Put Down
Answer: C.   Crush
56.  Choose the correct Suffix for the underlined word from the options given:
It is a Rain Day.
Answer: A.   y
57.  The path to success is highly complicated. This is an example of ________ sentence.
Answer: C.   Simple
58.  Fill in the blanks with suitable article from the options given below :
Please give me _______ Hammer and ______ Nail.
Answer: C.   a, a
59.  Fill in the blank with the suitable Article from the options given below :
Computer is ________ Electronic Extension of the Human Brain.
Answer: B.   an
60.  Match the sentences with their question tags:
(a) Don't come late tomorrow, 1. did I?
(b) I said nothing, 2. will you?
(c) You will come tomorrow, 3. didn't I?
(d) I came yesterday, 4. won't you?
Answer: C.   2 1 4 3
61.  Choose the correct question tag :
You wouldn't like to invite my Dad, _________
Answer: C.   would you?
62.  Select the correct tense in negative form :
You _______ by this time tomorrow (sing).
Answer: D.   won't be singing
63.  Write the gerund/infinitive, participle form of the verbs in the blank :
The astronauts managed _________ (complete) their training in record time.
Answer: A.   to complete
64.  Identify the sentence pattern of the following sentence:
The Doctor adviced him complete rest.
Answer: B.   SVIODO
65.  Choose the sentence which has an object in it :
Answer: D.   Rosy gave me a pen
66.  Choose the correct sentence pattern :
They painted the car red in the shed.
Answer: B.   SVOCA
67.  Find out the word that is not a homophone:
Answer: B.   bark
68.  Find out the odd words:
Answer: A.   cellar
69.  Identify the verb:
He received your messages.
Answer: B.   received
70.  Singular and Plural:
Write the plural form of brother in law.
Answer: B.   brothers-in-law
71.  Which two words blend together to form the new word 'bit'?
Answer: A.   binary + digit
72.  Choose the right combination for the blended word 'News Cast':
Answer: A.   News + Broadcast
73.  Fill in the blanks in a sentence with appropriate compound words:
The ________ effect is a natural process that warms the Earth's surface.
Answer: B.   green house
74.  The British English word 'Fish Finger' in American English is called _______
Answer: C.   Fish sticks
;